Vegan för djuren, planten och min hälsa

1997 var jag 12 år och bestämde mig för att sluta äta kött och 2015 blev jag vegan. Idag är jag vegan för djuren, planeten, min hälsa och för mina barns framtid. Baserat på allt vi vet idag om klimatkrisen och djurlidandet har valet aldrig varit enklare. Du kan äta god växtbaserad mat och må bra, samtidigt som du hjälper djuren och minskar din klimatpåverkan.

För djuren

Kor är däggdjur och mjölk produceras i däggdjur av endast en anledning: att mata sina ungar. När en mjölkko föder en kalv, får inte kalven de näringsämnen som är avsedda för dem. Kon blir tvångsinseminerad och direkt efter födseln slits kalven från henne. Detta orsakar extrem känslomässig nöd för komamman, för att inte tala om att bli tvingad att föda många fler barn än vad hon självklart skulle haft i hennes livstid, stå på betonggolv och mjölkas tre gånger per dag och bli matad med hormoner och antibiotika för att öka sin mjölkproduktion. Kalvens öde beror på kön: en manlig kalv anses vara en avfallsprodukt från mejeriindustrin (för att han aldrig kommer att producera mjölk) och kan sättas i kalvköttsproduktion, där han kommer att hållas begränsad och begränsad av näringsämnen fram till sin mycket tidiga död (vanligen omkring 8 månader gammal). Om kalven är kvinnlig kommer hon att läggas i mjölkproduktion så snart hennes kropp kan bli gravid och möta samma öde som hennes mamma. Livslängd kan vara upp till 20 år, men en mjölkko blir sällan mer än fem år innan den inte längre ses som lönsam och skickas till slakt.

En vild höna lägger runt 15 ägg per år. Medans höns i äggfabriken har blivit uppfödda att överproducera i genomsnitt 330 ägg årligen. Detta sliter oerhört på hönsens kroppar. Många hönor drabbas av sjukdomar som äggledarinflammation, vilket ofta leder till döden. Det finns mycket information på webben om djurens lidande om du vill lära dig mer. Jag rekommenderar starkt att du tittar på dokumentären Forks Over Knives och läser mer på djurfabriken.se.

För planeten

Livsmedelsproduktionen orsakar stor skada på miljön, genom växthusgaser från boskap, avskogning och vattenbrist från jordbruket och jordbruksföroreningar. Utan åtgärd kommer dess inverkan att bli mycket värre när världsbefolkningen stiger med 2,3 miljarder personer år 2050. Att utesluta kött och mjölkprodukter från din kost kan minska ditt koldioxidavtryck från mat med upp till 73 procent.

I en FN-rapport från 2018 varnar världens ledande forskare att vi snart riskerar att för att överstiga den globala uppvärmningen med mer än 1,5 ° C, vilket kommer att försämra riskerna för torka, översvämningar och extrem värme avsevärt. I rapporten anges tydligt behovet av ett globalt skift till en vegansk kost för att sakta ner utvecklingen.

För min hälsa

När jag blev lakto-ovo-vegetarian så kände jag en enorm skillnad i min hälsa, jag blev piggare och mådde bättre. Och när jag tog steget att även utesluta ägg och mejeriprodukter ur min kost så mådde jag ännu bättre!

Världshälsoorganisationen har klassificerat rött kött som en orsak till cancer. En vegansk diet har bland annat kopplats till lägre blodtryck och kolesterol, lägre hjärtproblem, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.